Državno prvenstvo Laško 2014

Meta DP Laško
Meta Dobrovoljc

Vrh letošnjih strelskih tekmovanj je Državno prvenstvo v streljanju z zračnim orožjem, ki je bilo v Laškem. Tamkajšnje strelsko društvo Rečica pri Laškem je v športni dvorani Tri lilije organizirala, po mnenju nekaterih, enega najboljših državnih prvenstev. Tekmovanje se je odvijalo na kar 80-ih elektronskih strelskih stez, kar je do sedaj največ, kar obstajajo strelska tekmovanja. Poskrbljeno je bilo praktično za vse, kar tekmovalci potrebujejo, vsi pa smo čutili prijaznost in toplino domačinov, kar je najpomembneje, da se v nekem kraju in takšnem tekmovanju prijetno počutiš.
Pravico nastopa na državnem prvenstvu so imeli vsi strelci, ki so na predhodnih tekmovanjih (letos so bila okleščena), dosegli normo za nastop in se je tudi preverjala po biltenih posameznih tekmovanj, kjer se je pač dala doseči. Norme so visoke, tako da so na tekmovanje dobesedno prišli le najboljši strelci iz cele Slovenije, ki so se za naslove državnih prvakov potegovali v vseh 18 kategorijah s puško in pištolo. Prijavljenih je bilo 766 strelcev in strelk, ki so se razvrstili v dveh dnevih.

Vrhniški strelci smo na prizorišče stopili osemkrat. V soboto je nastopil Bojan st. v dopoldanskem času s puško, popoldan pa še s pištolo. Zaradi bolezni je bil sprva njegov nastop vprašujoč, vendar kljub bolečinam, je tekmovanje speljal do konca, ni pa bilo pričakovati, da bi dosegel svoj najboljši rezultat v sezoni, kot je pred sezono načrtoval. So nas pa zato razveselili naši najmlajši, saj kljub močni konkurenci svojih sovrstnikov, niso klonili in so uspešno zastopali Vrhniko. Kljub temu, da so trije najmlajši debitirali na državnem prvenstvu, niti na moment ni bilo čutiti napetosti, mogoče se je prikradla kanček trema, saj so se prvič srečali z elektronskimi tarčami, ki jih do tega tekmovanja niti še videli niso, kaj šele, da bi na njih poskušali streljati.

Meta DP Laško

Najprej je na prizorišče stopil pionir Ožbe Drašler. Začel je tako, kot smo pričakovali z desetkami, vendar pa se je v prvi seriji, prikradlo tudi nekaj napak, zaradi katerih je na koncu osvojil 28. mesto med 82. nastopajočimi. Za njim sta strelski mesti zasedla oba mlajša pionirja Jurij Medic in Jan Rom. Tudi onadva sta se spopadla v najmočnejši skupini 105-ih strelcev. Jurij, ki je na zadnjih tekmah stalno izboljševal svojo formo, ni klonil pod pritiski in si suvereno pristreljal 14. mesto s svojim najboljšim rezultatom sezone. Le dva kroga za njim je na 24. mestu pristal Jan. Žal tretjega predstavnika, ki bi zapolnil ekipo, nismo imeli. Tudi oba cicibana Ambrož Jilek in Jošt Čretnik sta ustrelila svoj rezultat, ki ni odstopal od letnega povprečja. Med 77-imi strelci je Ambrož osvojil 21, Jošt pa 55. mesto. Najbolj pa nas je razveselil nastop cicibanke Mete Dobrovoljc, ki je zelo samozavestno nastopila proti 30-imi tekmicami. Pri svojem nastopu ni ostala neopažena, saj se je proti koncu streljanja za njo začela zbirati množica, ki je občudovala strelski talent. Res je, da še ne strelja niti leto dni, vendar pa je v tem kratkem času dokazala, kaj se da storiti z marljivostjo in voljo. Po prvi seriji je bila povsem na vrhu in že je bilo čutiti vonj po medalji. Tudi začetek druge serije je bil obetaven, vendar pa so zadnji trije streli pokazali, da je bil pritisk nanjo le prevelik. Že po tem, ko smo nekako pričakovali medaljo, saj je imela isti rezultat s tretje uvrščeno, je žirija razsodila v prid strelki iz SD Triglav Javornik, ki je imela dve boljši notranji desetki. Tako je Meti ostalo nehvaležno četrto mesto, kar pa je za debitantko nedvomno izreden uspeh in hkrati najvišja uvrstitev vrhniških strelcev v nastopih na državnih prvenstvih.

Torej čestitke mladim strelcem, nam pa vzpodbuda, da čimprej dokončamo strelišče na Stari Vrhniki in jim ponudimo boljše pogoje za trening in nadaljnje delo. Zahvala še enkrat tudi enkratnim staršem, ki nam svoje najmlajše zaupajo, jim stojijo ob strani in jih vzpodbujajo na tekmovanjih. Dokazali smo, da smo skupaj močnejši, saj priskočijo na pomoč tudi pri dogradnji strelišča. Hvala vsem še enkrat.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja